In 2011 lanceerde Google de Chromebook, een onderhoudsarme, snelle computer met een eigen besturingssysteem.  Speciaal ontwikkeld met het oog op gebruik in het onderwijs. In Amerika kiezen inmiddels al meer dan 50 procent van de onderwijsinstellingen voor de Chromebook en drukken ze de iPads en Windows notebooks de klas uit. Ook Nederlandse scholen kiezen steeds vaker voor een Chromebook. Waarom?

Webbased laptop

chromebook-hp-backEen Chromebook is een laptop zonder eigen opslag die je kunt gebruiken zolang je verbonden bent met het internet. Je werkt ermee in de Cloud, en niet via een harde schijf. Google ontwikkelde speciaal voor Chromebook een snel besturingssysteem genaamd Chrome OS. Daarnaast maakt de computer gebruik van internetbrowser Chrome. Verschillende fabrikanten bieden inmiddels een Chromebook aan. Voor scholen is er zelfs gratis gebruik van ‘Google for education’, met verschillende apps die Office365 uitstekend vervangen en daarnaast onbeperkte opslag in de cloud. De leerlingen zien welke opdrachten ze moeten doen en wanneer ze ingeleverd moeten worden via Google Classroom. De leerkracht kan realtime per leerling meekijken en feedback geven.

Voordelen

Die setup kent een aantal voordelen. Doordat je alleen in de Cloud werkt, is de software die je gebruikt altijd up-to-date, wordt je computer constant op virussen gecontroleerd en worden er steeds backups gemaakt. Je bent dus nooit iets kwijt! Voor scholen komt daarbij dat deze computers erg onderhoudsvriendelijk zijn waardoor ze lang meegaan. Voor de systeembeheerders komt daar het gemak van het beheer bij.  Chromebook zijn licht waardoor kinderen er makkelijk mee overweg kunnen. Veel scholen kiezen er ook voor omdat ze, vaak naast een touchscreen, ook een toetsenbord hebben. Vooral de oudere kinderen kunnen zo al oefenen met typen of het maken van een werkstuk. Maar hèt doorslaggevende argument van veel onderwijzers is dat ze zo snel zijn. Binnen 10 seconden kun je met je les beginnen. Is er ook een nadeel? Ja, als je internetverbinding wegvalt. Gelukkig kan je als school meestal wel een contract afsluiten met je internetprovider met daarin afspraken dat binnen een paar uur de wifi terug is. En in geval van nood kan de leerkracht altijd zijn eigen smartphone als hotspot instellen.

Gynzy en Cloudwise

Ook Gynzy speelt, samen met Cloudwise, in op de toenemende vraag naar Chromebooks. “We zien Schermafbeelding 2017-11-28 om 09.53.35vooral dat het gemak van het beheer scholen enorm aanspreekt.  Daarnaast draagt het bij aan het doel van Gynzy: het ontzorgen van de leerkracht en het optimaliseren van het onderwijs voor de kinderen. En dan komt daar ook nog de ondersteuning van Cloudwise bij, Gynzy Kids (waarmee kinderen zelf kunnen oefenen met Gynzy) en een zeer scherpe prijs voor dat alles” aldus Koen Geluk van Gynzy. Want voor een all-in prijs van 99 euro heb je al de verwerkingssoftware van Gynzy mét Chromebook touch en de service van Cloudwise. Bovendien ontvang je als je voor 1 januari 2018 bestelt, gratis een oplaadkar (waar 30 Gynzy Chromebooks in passen).