Concentratie is voor sommige kinderen lastig op school. Niet altijd wordt een kind afgeleid door iets belangrijks dat buiten gebeurt, een uitdaging voor een spelletje drie op een rij door een klasgenoot of een bericht op de telefoon, het kan ook zijn dat er iets met de leerling aan de hand is. Bang om te falen.

Wat is faalangst?
Een leerling is bang voor situaties waarin hij beoordeeld wordt of denkt beoordeeld te worden. Een toets op school, een spreekbeurt of een vraag stellen aan de leraar. Die angst kan een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Vaak zal iemand met faalangst denken: “Dat gaat me niet lukken”. In werkelijkheid weet zo iemand het vaak wel en kan hij het ook wel, maar het komt er gewoon niet uit.

Soorten
art_large_769477Er zijn drie soorten faalangst.

-Motorische faalangst: wanneer iemand er tegenop ziet om iets met het lichaam te doen, zoals bijvoorbeeld gymles.

-Sociale faalangst: wanneer iemand moeilijk contact maakt met anderen.

-Cognitieve faalangst: wanneer een scholier of student bijvoorbeeld een opdracht of toets moet maken.

Vaak is het een mengvorm van alledrie dre groepen. Kinderen raken hun concentratie kwijt, haken af of gaan juist extra hard werken. Ontspannen komt in hun woordenboek zelden voor. Eén op de tien kinderen in het basisonderwijs schijnt faalangst te hebben. Dit uit zich vaak in hoofd- en maagpijn, verlegenheid, veel piekeren en smoesjes verzinnen. Deze mensen hebben iets meer prijzing nodig, ook voor hun inspanning. Om er vanaf te komen zijn boeken met zelfhulp, verschillende coaches en trainingen te vinden.