Foto: IVN

Foto: IVN

Een lokaal van de openbare Dalton basisschool de Pieterskerkhof in Utrecht is omgetoverd tot een prachtig binnenbos. In samenwerking met het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) doet de school mee aan een onderzoek om te kijken hoe planten bijdragen aan een beter klimaat in de klas.

Slechte luchtkwaliteit klaslokalen

In de meeste klaslokalen is de luchtkwaliteit is slecht. Het gevolg hiervan is dat dit een negatief effect kan hebben op het concentratievermogen, de aandacht en prestaties van de leerlingen. Uiteraard is ventileren belangrijk, maar bepaalde planten die de lucht zuiveren kunnen de luchtkwaliteit behoorlijk verbeteren. Hierdoor zijn de kinderen veel beter in staat de aandacht bij de lessen te houden en kunnen ze veel beter presteren. Een ander bijkomend voordeel: planten absorberen geluid, dus er is minder geluidshinder, wat ook weer bijdraagt aan het concentratievermogen.

Onderzoek

Op de Pieterskerkhof is een klas helemaal vol gezet met planten, een lokaal heeft een plant per leerling en er zijn nog lokalen zonder planten. In iedere klas wordt de CO2-waarde, luchtvochtigheid en worden decibels gemeten. Op een speelse manier leren de kinderen meer over het klimaat en dat ze helpen bij hun prestaties op school. Na drie weken bekijkt het IVN de resultaten. Het belangrijkste doel is dus het beduidend verbeteren van de luchtkwaliteit in de klaslokalen. Het IVN heeft als doel vanaf januari 2018 nog meer scholen te voorzien van planten en kinderen in contact te brengen met groen.