Ieder kind leert in zijn eigen tempo. Een goede leerkracht houdt daar rekening mee en past de lessen erop aan. Dat is het idee achter adaptieve software. Hoe werkt dit moderne leerinstrument precies?

We hebben allemaal onze sterke punten en dingen waar we wat minder goed in zijn. Leren gaat het ene kind nou eenmaal makkelijker af dan het andere. Dit is natuurlijk niet nieuw voor leerkrachten. Zij proberen het onderwijs daarom altijd af te stemmen op het niveau van de leerling.

Software voor iPads
Nieuwe technologie maakt dit proces een stuk makkelijker. Een van de pioniers op dit gebied is Gynzy. Het bedrijf ontwikkelt adaptieve software voor digitale leermiddelen als iPads. Adaptief betekent dat de lesstof zich automatisch aanpast aan het niveau van de leerling.

Heeft een kind bijvoorbeeld moeite met rekenen? Dan krijgt deze leerling minder moeilijke sommen voorgeschoteld tot het beter gaat. Blijkt een leerling zijn sommen juist met speels gemak te doorlopen? In dat geval wordt het niveau opgeschroefd om het kind meer uit te dagen.

Wie heeft de regie?
Met adaptieve software volgt iedere leerling zijn eigen route door de leerstof. Sommige leerkrachten zetten hun vraagtekens bij deze vorm van gepersonaliseerd leren. Ze vinden dat het bepalen van het onderwijsniveau hun taak is en willen de regie niet uit handen geven.

Begrijpelijk, maar niet terecht. Adaptieve software biedt onderwijs op maat voor iedere leerling, wat zelfs voor de beste leerkrachten onmogelijk is. Ook maakt het nakijkwerk overbodig, want dat doet de software. Hierdoor blijft meer tijd over voor de kerntaak: onderwijs.

Geen verplichting
Bovendien is die adaptiviteit geen verplichting. Bij Gynzy kan de leerkracht bijvoorbeeld zelf instellen hoe adaptief de software nou eigenlijk is. Ook is het mogelijk om deze functionaliteit helemaal uit te schakelen en zelf de lesstof te kiezen. De leerkracht behoudt dus de controle.

Heeft adaptieve software je interesse gewekt? En wil je onafhankelijke voorlichting over de verschillende aanbieders van dit leermiddel? Kom dan naar een van de regiobijeenkomsten van onderwijsadviesbureau O21. Zo weet je zeker dat je de beste keuze maakt voor jouw school.