Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) vindt dat iedere school een beleid moet hebben om pesten tegen te gaan. “Pestbeleid en het bewust daar mee omgaan hoort eigenlijk een plek te krijgen op iedere school”, zei hij.

pestenProgramma’s
Er zijn volgens Dekker programma’s die hun effectiviteit wel hebben bewezen om een “veiliger en meer geborgen omgeving” op school te creëren. De staatssecretaris gaat in gesprek met schoolbesturen om te kijken of deze programma’s niet standaard op scholen moet worden ingevoerd. Pesten is weer in het nieuws sinds een 15-jarige leerlinge van een school in Meppel voor de trein sprong, waarschijnlijk als gevolg van pesterijen.

Debat
Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vindt dat vooral schoolbesturen, ouders en kinderen zelf iets tegen pesten moeten doen. “Mensen kijken te makkelijk weg”, zei hij. In verplichte pestprotocollen heeft hij dan ook weinig vertrouwen. “Ieder protocol is papier als het niet wordt gebruikt.” PVV’er Harm Beertema eist een debat in de kamer. Hij noemt het “escalerende pestproblematiek”. Volgens hem stellen het onderwijs en de regering zich veel te terughoudend op. Beertema eist een zerotolerancebeleid zoals in Amerika. “Laten we eindelijk afstappen van die eeuwige reflex om de dader te willen begrijpen en helpen, want als we dat doen, laten we de slachtoffers in de kou staan. En dat hebben we al veel te lang gedaan.”

22847cbdb2d8381b3e4f3ed0a3944f57